Truskawkowa sangria

Hiszpanie mają do zaoferowania bardzo wiele pysznych napojów, w tym alkoholowych. Wiele z nich nazywanych jest tradycyjnymi napojami. Na pewno zaliczamy do nich dużą kawę, przygotowywaną w proporcjach – 50% kawy i 50% mleka. Bardzo znaną hiszpańską kawą jest również cafe cortado. To kawa z ekspresu z niewielką ilością mleka. Bardzo popularna jest także czekolada podawana z batonami z ciasta. Jeżeli chodzi o zimne napoje to bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się horchata. To mleczy napój przygotowywany z zielonych migdałów. W Hiszpanii i nie tylko uwielbiana jest także Gaseosa. To nic innego jak musująca lemoniada, która może być również pita z dodatkiem wina.

Oczywiście, jeżeli chodzi o napoje alkoholowe to niezmiernie popularne jest wino. W Hiszpanii znajdziemy mnóstwo ich rodzajów. A jak wino to i hiszpańska sangria. To nic innego jak mieszanina czerwonego wina, owoców, cukru i lemoniady. Przepisy na przygotowanie sangrii są bardzo liczne. Prezentujemy jeden z nich. Jak przygotować sangrię z truskawkami? To wyjątkowy rodzaj sangrii. Nie jest typowym hiszpańskim ponczem, ale ma wielu swoich zwolenników.

Do przygotowania hiszpańskiej sangrii potrzebujemy jedną butelkę wina Rose (najlepiej, aby było hiszpańskiego pochodzenia), pół szklanki cukru, półtorej szklanki oranżady truskawkowej, jedną szklankę pokrojonych truskawek, trzy łyżeczki likieru pomarańczowego, jedną pomarańczę. Przygotowanie jest bardzo proste. Do dużego dzbanka wystarczy wlać wino. Do tego dodajemy likier oraz pokrojone truskawki. Pomarańczę należy pokroić w plastry na około pół centymetra grubości. To również należy dodać do dzbanka. Do całości dosypujemy cukier o dokładnie mieszamy całość, aby się rozpuściło. Na koniec wlewamy oranżadę i całość mieszamy. Tym bardziej jednak bardzo delikatnie, aby jak najmniej oranżady się wygazowało. Po kilku godzinach chłodzenia w lodówce całość jest gotowa do podania! Zapewniamy, że ten rodzaj sangrii jest przepyszny! Warto go wypróbować, nie tylko na babską imprezę.